Visualitza-ho al teu navegador

Nota de premsa

La Casa de Cultura de la DiputaciĆ³ de Girona celebra la 25a ediciĆ³ del Festival de Poesia de Girona, Ara Poesia


• Els actes tindran lloc entre el 3 i el 28 de febrer de 2021 a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

• L’edició d’aquest any arrenca el dia 3 de febrer amb una taula rodona, moderada per Josep Pedrals, en la que es parlarà sobre la poesia en temps de la COVID amb diferents persones que han portant a terme iniciatives poètiques durant la pandèmia.

• Durant tot el mes de febrer s’instal·larà al vestíbul de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona un intèrfon poètic per reivindicar, ara més que mai, la poesia.


Girona, 19 de gener de 2021

Enguany, el Festival de Poesia de Girona arriba a la vint-i-cinquena edició, en un període insòlit i ple d’incerteses en el qual és més important que mai reivindicar la poesia.

El Festival tindrà lloc a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, del 3 al 28 de febrer, si els condicionants del moment ho permeten. Un any més es presenta un programa divers i heterogeni que posa l’èmfasi en la poesia com a vehicle essencial de l’expressió humana.

Es proposen diversos formats per apropar el públic a la creació poètica: converses, conferències, recitals, concerts i espectacles.

Durant tot el mes de febrer s’instal·larà al vestíbul de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona un intèrfon poètic. Es tracta del clàssic aparell de les porteries en el qual a cada botó s’amaga un poema. Amb aquesta instal·lació es vol reivindicar la presencia de la poesia en qualsevol lloc i en qualsevol moment. L’intèrfon poètic és una cessió del programa Barcelona Ciutat de la Literatura de la UNESCO.

El dimecres 3 de febrer, com no pot ser de cap altra manera, s’encetarà el Festival parlant de la situació de pandèmia que fueteja l’economia, la política i la cultura actual. En parlarem des de la poesia per veure com aquesta ens ajuda en els moment difícils i com s’ha hagut d’adaptar a les noves circumstàncies. En aquesta taula rodona hi participaran impulsors de diferents iniciatives poètiques sorgides arrel de la pandèmia i la moderarà Josep Pedrals.

Entre els diferents actes que es preveuen es podrà escoltar algunes de les veus més destacades del panorama de la poesia actual com el guanyador del Premi Carles Riba el 2019, Lluís Calvo, que vindrà acompanyat de la poeta Laia Llobera (17 de febrer). També presentaran els seus últims poemaris Esteve Plantada i Mireia Calafell (24 de febrer), la poeta empordanesa Rosa Pou amb el músic Aleix Cansell (25 de febrer) i el poeta Gabriel Ventura ens presentarà Apunts per a un incendi dels ulls amb l’entesa de la música d’Esperit! (Mau Boada) (11 de febrer).

El dissabte 20 de febrer, a l’espectacle Els set pecats capitals, el cantautor Joan Isaac presenta set cançons que aniran precedides per set poemes recitats per l’actriu Carme Sansa, amb la complicitat del músic Antoni-Olaf Sabater i amb un monòleg introductori del poeta Roger Costa-Pau.

La poesia contemporània catalana s’encarnarà en l’espectacle: p de carn. acció poètica en tres actes que tindrà lloc el dissabte 6 de febrer. Un espectacles creat i interpretat per Elena Tarrats, Bru Ferri i Martí Sancliment.

Així mateix, l’oralitat prendrà el major protagonisme amb els versos improvisats d’Oriol Sauleda acompanyat del músic Marcel·lí Bayer i la ballarina Ariadna Sarrats (18 de febrer).

Gemma Tona (veu i renou) i Míriam Franch (guitarra), plantegen una incògnita, a quin o quina poeta posaran contra les cordes? a l’espectacle Contra les cordes. Paraules, guitarra i renou. La solució es podrà veure el dissabte 27 de febrer.

També s’indagarà en els marges entre la poesia i altres gèneres artístics. D’una banda, el 4 de febrer, dins la sala d’exposicions on es pot veure Persistències d’Enric Ansesa i on assistirem a la conversa entre la poeta i artista Ester Xargay i Enric Ansesa, un dels referents artístics de casa nostra. D’altra banda, el 10 de febrer, Lis Costa, investigadora en poesia experimental a la Universitat de Barcelona, explicarà què és la videopoesia i animarà a artistes audiovisuals i poetes a la creació de videopoemes.

El 28 de febrer, posarà la cirereta al Festival la proposta destinada al públic familiar: Bestiari. Es tracta d’un espectacle musical i poètic que neix de 22 poemes de Josep Carner musicats per Joan Díaz. En aquesta ocasió es presenta en format trio amb Carles Belda, Gemma Abrié i Carles Sabaté.

El Festival de Poesia de Girona, Ara Poesia, és una iniciativa de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i compta amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.

Totes les activitats tindran lloc a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona si les circumstàncies ens ho permeten i són gratuïtes amb reserva prèvia obligatòria que es pot realitzar en línia, a pàgina web de la Casa de Cultura (www.casadecultura.cat), o bé presencialment a la secretaria de dilluns a divendres de 9.30 a 17.30 h.

Si necessiteu fotografies o més informació de les activitat podeu demanar-les a: divulgacio@casadecultura.org

Podeu descarregar-vos la nota de premsa aquí

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website